logo klubu

Vojensko - historický klub Erika Brno



 

Vylodění 2003

 Home
 Stanovy
 Sekce
 Expedice
 Akce
 Časopis
 Zajímavosti
 Odkazy
 English

 Audio+video  Kniha návštěv

Po loňské akci, která se nám vydařila a líbila se jak divákům, tak především účastníkům, jsme se rozhodli, že si letos „Vylodění“ zopakujeme.
Organizátor dává instrukce Nechtěli jsme pouze zopakovat loňskou akci, ale cílem bylo především zdokonalit a rozšířit průběh vyloďovací operace. Proto jsme požádali Vojenskou Akademii Brno o spolupráci. Díky dosavadní dobré spolupráci s VA Brno a zejména díky majoru MIŠKOVIČOVI nám bylo poskytnuto několik automatických zbraní, které značně oživily ukázku. Dále jsme požádali o spolupráci jednotku Skotských Fusillierů, aby rozšířili řady spojenců.

Stejně jako loni i letos byly tři ukázky. První proběhla ráno a byla dána možnost vyzkoušet si vylodění Německým vojskům. Přestože vázla koordinace mezi Skotskými Fusilliery a 4 Batt. of Muskeeters, podařilo se Němce zahnat zpět do moře.
Na hlavní akci jsme nacvičovali několikrát a zdálo se že vše vyjde. Výsadek byl rozdělen na dvě vlny. První vlna se vylodila kryta hustým dýmem. Bohužel vítr hnal dým na bojiště a po chvíli nebylo vlastně vidět co se děje. Pečlivě připravovaný scénář se rozpadl a nezbylo než improvizovat. První vlna oproti scénáři uhájila předmostí bez větších problémů a po přistání druhé vlny společnými silami vyháněla němce z jedno obraného postavení za druhým. Při těchto bojích „padl“ značný počet útočníků i obránců a tak na dobytí posledních pozic mnoho sil nezbývalo. Nakonec se za pomoci „ručních granátů“ podařilo zničit poslední kulometné hnízdo a otřesený německý kulometčík se vzdal. Od vylodění druhé vlny až po konečné vítězství se nad bojištěm nesl zvuk dud, na které skotský dudák neúnavně hrál.
Poslední akce, stejně jako loni, byla mezi ruskými a německými silami. Ruská vojska překračovala „Dněpr“ za značné „ideologické podpory“ politruka. Němci byli dobře připraveni v obranných pozicích. Již ve vodě začaly první přestřelky a díky ruské lsti – do poslední chvíle jim nad vodu „trčely“ pouze hlavy a tak to stále vypadalo, že jsou daleko od břehu – se jim podařilo dobýt první postavení. Německý voják se vzdává Němci neustále přisunovali posily a v boji na bezprostřední vzdálenost začínali Rusy vytlačovat a pomalu demoralizovat. Na zastavení ruského ústupu nestačilo ani exemplární zastřelení těch, co se pokusili o útěk. Nakonec politruk vzal vlajku a snažil se na lodi ustoupit zpět přes „řeku“. Němci v rychlosti utvořili stíhací komando a na dalším člunu se snažili chytit politruka živého. Ten sice ještě dva Němce zastřelil svým Naganem, ale pak byl dostižen a zajat.
Podle potlesku diváků se dá tušit, že všechny akce byly i pro diváky „zábavnou“ podívanou.

Přestože se nejednalo o velkou akci, náklady na ní dosahovaly cca 15000,- (povolení, pyrotechnika, materiál atd.). Tyto náklady si hradili účastníci sami a kromě toho ve většině případů používali vlastní cvičnou munici. V tropickém vedru přeměnili louku porostlou metrovými kopřivami na bojiště s několika liniemi zákopů, s bunkry, s protiinvazními a protipěchotními překážkami! Jedinou a naštěstí pro většinu účastníků dostatečnou odměnou byla radost z možnosti „užít si“ v ukázce a případně potlesk diváků.
Všem kteří přiložili ruku k dílu, případně jinak podpořili společné snažení patří velký dík!!!
 

Zpracoval:Jiří Kučera
 

Fotografie z akce

 

NAVRCHOLU.cz

 

[[Home] [Stanovy] [Sekce] [Expedice] [Akce] [Klubový časopis] [Zajímavosti] [Odkazy]]
[[Audio+video] [Kniha návštěv]]

Vojensko - historický klub Erika Brno, Viniční 136, 615 00 Brno
vhk-erika@email.cz

© 2003 - VHK Erika Brno - všechna práva vyhrazena.